Uitreiking van de Stichting Rho-afstudeerprijs 2024

Uitreiking van de Stichting Rho-afstudeerprijs 2024

07/11/2024 - 14:33

Vandaag vond de uitreiking van de Stichting Rho-afstudeerprijs 2024 plaats in Breda. Tijdens een feestelijke graduation ceremonie van Built Environment bij Breda University of Applied Sciences (BUas) werden drie talentvolle studenten in de schijnwerpers gezet voor hun uitzonderlijke bijdragen aan het vakgebied, met speciale erkenning voor de hoofdprijswinnaar.
Built Environment
  • Nieuws

Stichting Rho-afstudeerprijs

De Stichting Rho-afstudeerprijs is een gezamenlijk initiatief van Stichting Rho en BUas, bedoeld om studenten te stimuleren innovatieve en integrale oplossingen te ontwikkelen voor een duurzame en leefbare toekomst. De prijs wordt uitgereikt aan het beste afstudeerproject op een actueel thema of innovatie binnen het vakgebied Built Environment, waarbij een brede kijk op de uitdagingen binnen dit domein centraal staat.

De winnaars

Als winnaar van de hoofdprijs, werd Jyoti Ghosal erkend voor haar scriptie getiteld "Waterstad Amsterdam; stromen in tegengestelde richting. Lopke van Vliet wist de tweede plek te veroveren met "Stappen in goede richting. Is lopen het nieuwe fietsen?" De derde prijs werd in ontvangst genomen door Stefany de Oliveira Santos voor haar onderzoek naar: "Public participation and identity in Hoek van Holland"

De winnaars ontvingen hun prijzen uit handen van juryvoorzitter Monique Lammens (directeur Rho Adviseurs). De jury, bestaande uit Joost Schrijnen (voormalig bestuurslid Stichting Rho), Martijn Backx (projectleider Rho Adviseurs en voormalig BUas-student), en Monique Lammens, beoordeelden de inzendingen op basis van de volgende criteria:

  • Urgentie of relevantie voor het vakgebied ruimtelijke ordening
  • Creativiteit of innovatief onderzoek
  • Integrale kijk op geschetste problematiek
  • Onderzoeksvaardigheden: vraagstelling, aanpak, toepasbaarheid van de resultaten/aanbevelingen

Wat dit jaar opviel – buiten de omvangrijke hoeveelheid werk die de studenten in vier maanden tijd hebben verzet - is de kwaliteit van de onderzoeksvaardigheden. Complexe opgaves werden zorgvuldig uiteen gerafeld, de vraagstellingen, zo nodig bijgesteld en er was de nodige reflectie op conclusies en aanbevelingen. Wat ook opviel was een hoge dosis lef. Lef om buiten je eigen discipline te gaan. 

Jyoti Ghosal - winnaar Rho-Afstudeerprijs 2024

De jury was bijzonder onder de indruk van Jyoti Ghosal's onderzoek naar "Waterstad Amsterdam; stromen in tegengestelde richting". Haar werk werd geprezen om het op een compacte en overzichtelijke wijze neerzetten van het brede scala aan wateruitdagingen in zowel woord als beeld. Heel knap gedaan, vond de jury. Als hoofdprijswinnares ontving Jyoti een cheque ter waarde van € 850,-.

Het oordeel van de jury:

Jyoti heeft een zeer brede en relevante studie op heel veel schaalniveaus over de waterhuishouding in het Noordzeekanaalgebied uitgevoerd en vervolgens uitgewerkt in een ontwerp voor het Marineterrein in Amsterdam. Een systeemonderzoek en toekomstanalyse (gericht op 2100) over wat je nu al moet weten over de wateropgave als je deze locatie verantwoord verder wil ontwikkelen. Jyoti heeft iets unieks gedaan door de lagenbenadering voor water te introduceren. Zij maakt het begrip water en bodem sturend in haar studie, heel concreet. Ze snijdt alle waterproblemen aan: waterberging, watertekort, verzilting, waterveiligheid e.d. Het brede scala aan wateruitdagingen is uitgebreid in beeld gebracht, maar toch zowel in woord als beeld op een compacte en overzichtelijk wijze neergezet. Heel knap! Daarbij heeft ze heel veel relevante achtergrondstudies gebruikt en doet ze controversiële voorstellen. Zo legt zij met een oplossing voor waterbeheersing (terecht) een nieuwe en controversiële relatie tussen de stad en ommeland bloot: ontpolderen is aan de orde, er komen opslagbekkens in de polders. De uitgewerkte casus is niet alleen heel breed op haar kenmerken geanalyseerd, maar krijgt in de uitwerking van het ontwerp ook direct zeer concrete elementen mee van de uiteenlopende wateropgaves. Het ontwerp laat zien hoe een stedelijk woon- en werkgebied moet meebewegen met het water en zo kan bijdragen aan het oplossen van o.a. zoutindringing, watertekorten, waterberging etc. 

Met deze prestigieuze prijs sluiten Jyoti, Lopke en Stefany hun opleiding aan BUas op een indrukwekkende wijze af en dragen zij bij aan een duurzame en leefbare toekomst.

Rho Adviseurs en BUas bedanken alle studenten voor hun inzendingen en wensen hen veel succes toe en mooie uitdagingen voor de toekomst!