Plannen voor een duurzame toekomst voor stadscentrum en station in Finland

Plannen voor een duurzame toekomst voor stadscentrum en station in Finland

05/07/2025 - 08:55

Begin april arriveerden negentien studenten Built Environment van Breda University of Applied Sciences (BUas) in Nederland op de Riihimäki-campus van Häme University of Applied Sciences (HAMK) in Finland. Zij namen deel aan een gezamenlijk stedenbouwkundig project. De opdracht richtte zich op het toekomstige Hista-treinstation, onderdeel van het bredere West Railway-project, dat beoogt Helsinki en Turku met elkaar te verbinden via een hogesnelheidslijn.
Built Environment

Het Hista-gebied in Espoo, momenteel nog een landelijk gebied, zal een ingrijpende transformatie ondergaan. De stad Espoo is van plan het gebied uit te breiden om in de komende 15 jaar plaats te bieden aan 15.000 nieuwe inwoners. Als onderdeel van deze visie kregen de BUas-studenten de opdracht om duurzame oplossingen te ontwerpen voor ruimtelijke ordening en mobiliteit, met als doel van noordelijk Hista een aantrekkelijke en leefbare woonomgeving te maken. In hun plannen moesten zij rekening houden met stedelijke groenzones en langetermijn duurzaamheid.

Een week van intensief veldwerk en stedenbouwkundige analyse

Het project begon met een introductie op de Riihimäki-campus van HAMK, waar de studenten kennismaakten met de lokale omgeving voordat ze aan de slag gingen met hun opdracht. Gedurende de week reisden de studenten tussen Riihimäki, Helsinki en Espoo, waarbij ze directe inzichten opdeden in de context en uitdagingen van de ontwikkeling van Hista.

De eindproducten van het project bestonden uit gedetailleerde kaarten met voorstellen voor ruimtelijke functies en bevolkingsaantallen, evenals kaarten voor verschillende vervoersmodi met voorlopige oplossingen. Deze werden aan het eind van de week gepresenteerd in Espoo, waar vertegenwoordigers van de stad feedback gaven op de voorstellen. “We zochten naar ideeën om de nieuwe ontwikkeling van Hista te versterken, zodat het zowel zeer leefbaar als aantrekkelijk is voor toekomstige bewoners,” aldus Samuel Tuovinen, planningsmanager van de stad Espoo.

Student Maarten vertelt: “Het project was geweldig, hoewel het wel lastig was om er echt goed in te komen vanwege de korte tijd die we hadden. Maar het is een erg interessante casus. Normaal hebben we op school al een basis voor het project, maar dit keer begonnen we echt vanaf nul. Dat gaf veel vrijheid en ruimte voor creativiteit, wat het erg verfrissend maakte – vooral omdat we het in een ander land deden.”

Ecologische expertise van HAMK als fundament

Een essentieel onderdeel van het planningsproces kwam van de studenten Sustainable Urban Design van HAMK, die een uitgebreide ecologische analyse van het gebied uitvoerden. Deze analyse maakte deel uit van hun cursus Urban Biodiversity. Drie studentengroepen presenteerden hun bevindingen, waaronder belangrijke gegevens over lokale ecosystemen zoals koolstofopslag, waterzuivering en bescherming tegen overstromingen.

Hun werk vormde de basis voor de ontwerpvoorstellen van de BUas-studenten, waardoor ecologische duurzaamheid vanaf het begin verankerd was in de plannen.

BUas-docent Joost van de Pas blikt terug: “Deze ervaring was een fantastische kans voor onze studenten om hun vaardigheden toe te passen in praktijksituaties en bij te dragen aan betekenisvolle stedelijke ontwikkeling.”