Daktuinen, hoe groener hoe beter..

Daktuinen, hoe groener hoe beter..

07/04/2022 - 10:09

Om ons heen zien we de wereld veranderen door het klimaat. Bij nieuwe bebouwing wordt nu steeds meer rekening gehouden met het milieu en de veranderingen die dit met zich mee brengt. In Nederland zie je de laatste jaren steeds meer daktuinen, vooral in de grote steden.
Built Environment
  • Studentenwerk

Dit artikel was geschreven door Kyra de Graaff als onderdeel van het vak Professionele en Communicatieve Vaardigheden tijdens academisch jaar 2020 - 2021

Het aanleggen van begroeiing op een dak is niet alleen mooier dan een asfalt dak. Het brengt meerdere positieve dingen met zich mee. Het heeft een grote invloed op het teveel van CO2 in de wereld. Daarnaast heeft het ook een invloed op een aangenamer leven in het gebouw zelf. In dit artikel lees je wat het beste ontwerp is voor een effectieve daktuin.

Functies daktuin

In grote steden is er een te kort aan groen. Veel steden worden helemaal volgebouwd met werk- en woongebieden. Veel mensen hebben wel behoefte aan groen. Door een groen dak aan te leggen vorm je een privé buitenruimte. Hierdoor wordt een functieloos dak opeens een heel goed ontwerp voor zowel de mens als het milieu. Er zijn twee soorten gebruiksfuncties voor een daktuin. Een daktuin die functioneert als ontmoetingsplek en daarmee een leef plek wordt. Of een daktuin die functioneert als zichtgroen (Ravesloot, 1998). Dit zorgt ervoor dat de stad er groener uit komt te zien en er een grotere biodiversiteit komt. Er komen hierdoor namelijk meer planten in de stad, ook vlinders, vogels en andere insecten komen erop af (ZinCo, 2020).

Soorten daktuinen

In Nederland zijn er twee verschillende soorten daktuinen. Namelijk : tuinen waar je in kunt leven en daktuinen waar je naar kunt kijken. Deze soorten daktuinen verdelen we over de groepen intensieve daktuinen en de extensieve daktuinen (Veenstra, 2016).

Leeftuinen

In een intensieve daktuin kun je leven. Een goed voorbeeld hiervan is de daktuin op het Erasmus MC ziekenhuis in Rotterdam, zie figuur 1. In deze daktuin staan niet alleen planten maar ook pergola’s en bankjes. Deze tuin heeft dus meerdere functies.

De belangrijkste is leefbaarheid. Zowel medewerkers, als patiënten vanuit het ziekenhuis kunnen hier genieten van hun lunch. Ook kunnen ze hier dingen met elkaar bespreken, hierdoor wordt het een ontmoetingsruimte. Eerst lag er asfalt, dat is niet een mooi uitzicht voor de kamers die op de tuin neerkijken.

Voor iedereen een daktuin

Vanaf de daktuin van het Erasmus MC zie je een goed voorbeeld van een extensieve daktuin, zie figuur 2. Op dit dak ligt alleen maar groen, niet een plek waar je kunt leven of zitten. Dit dak hoef je vrijwel niet zelf te bij te houden, door de verschillende sedumsoorten, ofwel vetplanten genoemd. Deze planten hebben zelf heel weinig water nodig (Veenstra, 2016). Dit dak is een stuk lager in gewicht dan een Intensief dak en is dus geschikt voor bijna alle tuinen (ZinCo, 2020).

Structuren van een daktuin

Een daktuin kan niet zomaar worden geplaatst. Het dak moet aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Een daktuin kan op een hellend dak worden aangelegd, maar dan moet het dak wel heel erg stevig zijn. Doordat het gewicht dan minder wordt verdeeld, zal het niet op elk hellend dak kunnen (ZinCo, 2020). Het dak moet een minimale draagkracht van ongeveer 85 kg hebben. De meeste gebouwen die na het jaar 1970 zijn gebouwd voldoen al aan deze eis (Veenstra, 2016). Ook moet het dak waterdicht zijn en is het nodig dat het overige water goed kan worden afgevoerd. De planten kunnen niet al het water opnemen, in Nederland kan het lang en hard regenen. Dit overige water moet wegkunnen. Daarnaast moet er een windvlies aanwezig zijn. Dit voorkomt dat er planten weg kunnen waaien, omdat ze niet goed verankerd zitten in het dak (Ravesloot, 1998). In figuur 3 zie je een duidelijke structuur van een daktuin. Hierdoor kun je al een goed beeld krijgen van een daktuin.

Milieu effecten

Een andere functie van een daktuin is dat het goed is voor het milieu. Een groen dak in een stad zorgt voor minder temperatuurschommelingen. Dit komt doordat als alle daken uit zwart asfalt bestaan, dit de warmte van de zon vasthoudt. Zodra dit een groen dak wordt zal dit meer gestabiliseerd worden (Ravesloot, 1998). Het teveel aan CO2 zie je nu bijna elke dag in het nieuws. “Een groen dak van ongeveer 25 m2 produceert genoeg zuurstof voor de mens.” (Ravesloot, 1998, p. 29). Hoe meer groene daken hoe meer CO2 in O2 wordt omgezet. Dit is goed voor de vermindering van het koolstofdioxide overschot. Ook wordt de natuurlijke kringloop nageleefd als er meer groene daken komen. Doordat de planten een regenbui opnemen, wordt het grootste gedeelte van het water op een natuurlijke manier verdampt. Door het opgenomen water in de planten werkt het dak als een isolatie. Dit helpt in de winter voor een warmer gebouw. Hierdoor bespaar je op je energiegebruik in het gebouw, dit is nog een voordeel voor het milieu (Ravesloot, 1998).

Kortom, een daktuin heeft meer voordelen dan nadelen. Het is een ontwerp wat een gebied een stuk mooier kan maken. Dit geldt zowel voor de mens als voor de natuur. Het mooie uitzicht op een groen en duurzaam dak, is voor iedereen fijn. Al helemaal wanneer dit ervoor zorgt dat je energiekosten omlaag gaan en je een weet dat je iets goed doet voor de wereld.

Bibliografie

Nieuwenhuis Buitenleven. (2017, februari 23). De groendakoplossing met sedus. Opgehaald van Nieuwenhuis Buitenleven : https://www.nieuwenhuisbuitenleven.nl/tuintips/de-groendakoplossing-met-sedum
Ravesloot, P. G. (1998). Begroeide daken in Nederland. Delft: Delft University Press . 
Veenstra, H. (2016). Startpagina daktuinen. Opgehaald van Daktuinen: https://daktuinen.nl/
ZinCo. (2020, oktober 13). Index. Opgehaald van zinco: https://www.zinco.nl/index/index.html
https://www.nophadrain.nl/inspiratieprojecten/
De Havenloods. (2017, november 24). Tientallen fruitbomen naar daktuin van Erasmus MC. De Havenloods. https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/298278/tientallen-fruitbomen-naar-daktuin-van-erasmus-mc