BUas dichter bij de natuur door middel van biophilic design

BUas dichter bij de natuur door middel van biophilic design

04/15/2025 - 14:09

De natuur verdwijnt steeds meer uit onze leefomgeving, met negatieve gevolgen voor onze mentale en fysieke gezondheid en meer. We zijn van oorsprong verbonden met de natuur, maar die band verzwakt met de dag. Hoe kunnen we op de campus weer in contact komen met onze omgeving? En hoe kunnen we het mentale en fysieke welzijn van studenten en medewerkers verbeteren met behulp van de natuur? Het antwoord ligt in biophilic design (biofiel ontwerp). Deze ontwerpbenadering integreert natuurlijke elementen in gebouwde omgevingen, en versterkt ons welzijn door onze verbinding met de natuur, zowel binnen als buiten, te versterken.
Built Environment
  • Onderzoek

De BUas campus maakt op verschillende manieren al gebruik van biophilic design. Op de tweede verdieping van Ocean vind je houten tafels en krukken, muren bekleed met kurk, en vloerbedekking die gras nabootst, allemaal elementen die een natuurlijke sfeer creëren. Buiten zorgen kronkelende paden en houten bankjes voor een verdere verbinding met de natuur. Er is echter nog veel potentieel om op deze elementen voort te bouwen en een nog sterkere band met de natuur te creëren.

Om onze verbinding met de natuur te versterken, zouden we de zintuigen meer kunnen betrekken. Binnen zou het geluid van vogelgezang of stromend water sfeer kunnen geven. Buiten zouden hoge grassen die ruisen in de wind, of geurige kruiden zoals oregano en lavendel de reuk- en tastzin kunnen prikkelen. Een zintuigenpad met verschillende texturen om overheen te lopen, geurige planten, waterpartijen en stille zitplekken voor reflectie, zou een bijdrage kunnen leveren. Of we kunnen een centrale plek creëren waar mensen samenkomen in de natuur, zoals een voedselbos. Een bos dat niet alleen voedsel levert, maar ook dient als lab waar studenten kunnen leren over biodiversiteit, duurzame voedselproductie en ecologisch evenwicht.

Deze initiatieven zouden niet alleen de ervaring van studenten en medewerkers verrijken, maar sluiten ook aan bij de ambitie van BUas om een klimaatpositieve organisatie te worden. Duurzaamheid draait niet alleen om het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, maar ook om het versterken van de verbinding tussen mensen en de natuur.

Een van de initiatieven waar we de komende maanden aan gaan werken, is het vergroten van de bloemendiversiteit op de campus. Door een geoptimaliseerd maaischema zullen er in de komende maanden en jaren meer bloemen op het terrein verschijnen. Deze bloemen verbeteren de bodemkwaliteit, bieden nectar voor insecten, en verrijken de campuservaring met geur, geluid en schoonheid.

 

Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op het afstudeeronderzoek van Lotta Esteban Sprong, getiteld Enhancing the Human-Nature Connection on Campus, Improving Overall Health: Biophilic Design Recommendations for BUas.